Острів невиправданих надій: кримчани обурені цінами, а росіяни – поганим сервісом

Експерти впевнені, через політику Росії в Криму в першу чергу страждає малий бізнес.

У розпал сезону в Криму половина пляжів все ще не готова до прийому туристів. Місцева "влада" шукає винних, в той час як росіяни повертаються додому з відпочинку розчарованими. "Приватники" залишаються без заробітку, ціни на продукти ростуть, а кількість відпочиваючих скорочується. Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, як проходить курортний сезон в анексованому Криму.

Кількість туристів скоротилася на кілька мільйонів

До анексії Криму, за даними статистики, на півострові відпочивали близько 6 млн осіб щорічно. Так, в 2012-му на півострові відпочили 6,1 млн туристів, а в 2013-му – 5,9. Після "возз'єднання" з Росією туризм в Криму обвалився: замість 6 млн на півострів в 2014-му приїхали всього 3,8 млн осіб.

У цьому році, як повідомляє "Кримстат", півострів вже відвідали 1,2 млн осіб. Порожні кримські готелі змушені залучати туристів великими знижками. За інформацією Асоціації туроператорів Росії, готельєри в розпал сезону роблять знижки до 20%, однак при цьому експерти зазначають, що "ситуація це не масова".

"Зниження цін і публікація всіляких акцій, які надходять від готелів – це дійсно вимушений захід об'єктів розміщення для збільшення продажів. Повторюся, масовими пропозиціями це назвати не можна, але ситуація у ряді об'єктів з продажами не надто райдужна. В основному, мова йде про невеликі готелі і пансіонати", – заявив генеральний директор групи компаній "Мультітур" Дмитро Шаров.

Незважаючи на це, місцева "влада" розраховує в 2016-му прийняти 6 млн туристів. У той же час кримський економіст, експерт фонду "Майдан закордонних справ", Юрій Смєлянський впевнений: курортний сезон в цьому році вже третій рік поспіль буде провальним.

"За великим рахунком, сезону не буде. Будуть туристи, які приїдуть з соціальних путівками, буде якась кількість туристів, які приїдуть провідати родичів. Невеликий прошарок реальних відпочиваючих побачить ситуацію, і більше не захочуть приїжджати до Криму. Але не більше того", – вважає економіст.

Юрій Смєлянський впевнений: росіяни замість Криму проведуть свою відпустку в Туреччині. У перші дні після скасування заборони продавати тури в Туреччину (з 29 червня по 1 липня), як повідомляє видання РБК з посиланням на дані сервісу "Яндекс. Подорожі", кількість запитів по турам до Туреччини збільшилася вчетверте, а Крим став цікавити росіян втричі менше.

Як показує соціологія, росіяни і до цього не особливо цікавилися відпочинком на півострові. Результати соцопитування російської дослідницької організації "Левада-центру" свідчать про те, що тільки 4% росіян збираються відпочити цього літа в Криму. 59% респондентів зовсім не збираються на півострів в доступному для огляду майбутньому.

За словами екс-міністра курортів Криму Олександра Лієва, велика частина росіян на півострові – бюджетники, яких відправляють на відпочинок в пансіонати. Приватні міні-готелі і заклади громадського харчування на узбережжі пустують. Раніше дрібні підприємці за туристичний сезон могли заробити більшу частину бюджету сім'ї, після анексії ситуація кардинально змінилася.У великих курортних містах, таких як Ялта, Севастополь, Алушта, кількість туристів практично не змінилося, основний "удар" припадає на невеликі міста. При цьому в усьому Крим ціни на оренду житла злетіли.

"Стрибок цін вражаючий – вже в 2014 році орендна плата зросла вдвічі і до сих пір майже не падає. Якщо раніше студенти, наприклад, могли дозволити собі зняти квартиру на двох, то зараз все більше шукають двох і трикімнатні квартири, щоб знімати її великою компанією. Ціни на оренду однокімнатних квартир в Сімферополі стартують з 15 тисяч рублів (5500 гривень), в Севастополі – ще вище", – розповідає Олександр Лієв.

Росіяни скаржаться на поганий сервіс, а місцеві жителі – на високі ціни

Зняти номер в Алушті в Криму можна за 600-800 гривень на добу, койко-місце в приватному секторі обійдеться в 250 гривень за добу. У Судаку, Феодосії, Саках житло можна орендувати за 250-350 гривень з людини. Росіяни, які відвідали Крим, також скаржаться на дорогі продукти і розваги. Наприклад, оренда альтанки на березі Грушевого озера під Сімферополем обходиться відпочиваючим в 10 000 рублів (3877 грн, – прим. ред).

"У Севастополі в наметі з морозивом пляшка води 0,5 л коштує 50 рублів (близько 20 грн, – прим. ред). Виходить, що літрова пляшка звичайної води коштує 100 рублів! Пройшовся по місту, скрізь ця вода коштує 50-60 рублів. А гамбургер 400 рублів (155 грн, – прим. ред.)", – пише про відпочинок в Криму російський турист.

Обурюються і самі кримчани. "Приїжджайте в наш Крим. У нас красиво, але вдвічі дорожче, ніж в Сочі. І житло, і їжа, і забавка. Тому я вже двічі за останній місяць їжджу в Сочі", – пише на кримському форумі місцевий житель.

Жителі півострова відзначають, в самій Росії, яка анексувала Крим, ціни значно нижче, а зарплати – вище. "Вчора повернувся до Криму з Тюменської області. Дивувалися цінами: меблі і продукти харчування в 1,5 рази дешевше (правда овочі та фрукти ніякі), зарплата вдвічі вище. Цікаво, скільки в Криму триватиме "все добре", – скаржиться кримчанин.

Росії потрібна військово-морська база, а не туристичний Крим – економіст

До анексії, як розповідає Юрій Смєлянський, туристична галузь в Криму поступально розвивалася у багато завдяки малому і середньому бізнесу: будувалися нові готелі, розвивався сектор обслуговування, торгівля сувенірною продукцією і так далі.

Російська влада, за словами економіста, розвитку середнього та малого бізнесу на півострові не сприяють. "Та диктатура, рівень тієї централізації, яка склалася в Росії, малий і середній бізнес не сприймає. Представники малого і середнього бізнесу це люди вільнодумні, а такі люди сьогодні в Росії не потрібні. Відповідно, в сегменті малого і середнього бізнесу розвитку немає ніякого. він помирає в Криму з початку окупації. Підготовчі роботи не завершені, ресурсне забезпечення установи туристичної галузі не готові до прийому туристів", – розповідає експерт.

"У сегменті малого і середнього бізнесу розвитку немає ніякого. Він помирає в Криму з початку окупації. Підготовчі роботи не завершені, ресурсне забезпечення установи туристичної галузі не готові до прийому туристів", – розповідає експерт.

Державна Дума РФ збирається зовсім заборонити кримчанам складати свою житлоплощу туристам. Законопроект, опублікований на сайті парламенту, підтримали в першому читанні. Згідно з пояснювальною запискою до документу, депутати вважають, що використання житла в якості готелів і хостелів веде "до порушення житлових прав мешканців будинків, які проживають в суміжних з ними квартирах".

Крим не потрібен Росії як туристичний регіон, впевнений Юрій Смєлянський. В першу чергу РФ цікавить військово-морська база на півострові.

"Крим потрібен Росії як військово-морська база. Відповідно, ті дії, які проводять окупанти, не мають позитивного впливу на розвитку Криму. З точки зору того, чи потрібен активний туристичний сезон для місцевих жителів, звичайно, потрібен", – говорить експерт.

Кримська "влада" шукає крайніх

"Спікер" Державної Ради півострова Володимир Константинов збирається покарати за зрив курортного сезону в цьому році керівників місцевих адміністрацій. Стан місцевих пляжів "незадовільний", а здравниці заповнені в кращому разі наполовину, заявляють в прес-службі відомства.

Список з винних чиновників доручено скласти "міністру" курортів і туризму Сергієві Стрельбицькому. "Необхідно підготувати список прізвищ глав муніципалітетів, що зірвали підготовку до курортного сезону, для прийняття відповідних кадрових рішень", – йдеться в повідомленні на сайті Державної Ради.

Наприклад, Росспоживнагляд навіть у великому Севастополі з 45 пляжів визнав "відповідного санітарним нормам" всього 11. Згідно з вимогами російського законодавства, на пляжах повинна бути холодна вода, біотуалети, зони відпочинку (з шезлонгами, матрацами і парасольками), а дно акваторії повинно бути очищено від скла і небезпечних предметів. Замість цього, як заявляє кримська "влада", більшість пляжів на півострові заповнені сміттям.

Нагадаємо, на сервісі Youtube опублікували відео з набережної Сімеїза після початку курортного сезону в окупованому Росією Криму. Багато закладів так і не відкрилися, оскільки немає людей. Єдиний відкритий пляж, незважаючи на сезон відпусток, наполовину порожній. На відео мешканка Москви, у якій автор ролика взяв інтерв'ю, заявила, що в Крим більше не приїде. На питання, очікувала вона такого ефекту від анексії Криму, жінка відповіла негативно: "Напевно ні... Ми думали, що буде краще. Але наші надії не виправдалися".

 

Експерти
Андрій Клименко

Андрій Клименко

Голова спостережної ради Фонду, експерт з питань Криму, головний редактор сайту http://www.blackseanews.net/ Публікації
Богдан Яременко

Богдан Яременко

Засновник Фонду, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олег Бєлоколос

Олег Бєлоколос

Голова правління, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олександр Хара

Олександр Хара

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Публікації
Олексій Куроп’ятник

Олексій Куроп’ятник

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Ольга Корбут

Ольга Корбут

Фахівець-аналітик з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Тетяна Гучакова

Тетяна Гучакова

Експерт з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Юрій Смєлянський

Юрій Смєлянський

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, голова правління БО «Інститут чорноморських стратегічних досліджень» Публікації