Парламентські слухання щодо Криму

У сесійній залі Верховної Ради України в середу, 15 червня, пройшли перші за два роки анексії Криму парламентські слухання на тему: «Стратегія реінтеграції в Україні тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, шляхи, методи і спроби».

З доповіддю на слуханнях, в тому числі, виступив експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смєлянський.

Текст виступу:

Шановна пані голова,Пані та панове,

Я представляю громадську організацію «Майдан закордонних справ» в продовж більш ніж двох років окупації Криму ми системно, кожен день відстежуємо ситуацію в Криму. Фіксуються порушення по заходженням суден в кримські морські порти, польоти до Криму літаків цивільної авіації, дії колабораціоністів в Криму. За цей час ми розробили і публічно озвучили своє бачення стратегії деокупації і реінтеграції Криму, провели ряд семінарів, круглих столів та конференцій міжнародного рівня. На них обговорювалися питання кримської проблематики, включаючи мілітаризацію і колонізацію окупованій території Криму. І це робота тільки однієї нашої організації, не менший обсяг роботи роблять і наші колеги, які займаються кримської проблематикою. Час показав, що наше бачення виправдано і приносить позитивні підсумки при його реалізації.

У той же час, вся державна політика України щодо окупованих територій до сьогоднішнього дня формувалася в моделі створення помилкових реальностей.

У нас офіційно немає війни з Росією - але є окуповані Росією території і громадяни, які тікають з цих територій від війни і окупації. У нас спочатку приймають Закон про окуповані території і гарантіям для громадян, які опинилися в окупації, а потім голосують за Закон про вільну економічну зону в Криму.

При цьому, жителі Криму в юридично неіснуючої, але фактично триваючої війні стали для своєї країни нерезидентами обмеженими в Конституційних правах.

Верховна Рада звертається до світової спільноти із закликом визнати Росію агресором, але структури державної виконавчої влади, такі як пенсійний фонд, узгоджують свої дії з оформлення, пенсій з окупантами в Криму.

Комерційні банки ставлять громадян України з реєстрацією в Криму в фінансову залежність від окупантів, продаючи останнім інформацію про кримських позичальників. Але, в той же час не відмовляються від своїх прав на борги і на підконтрольній Україні території.

З великими труднощами відновлюється діяльність евакуйованого з Криму університету, а в той же час продовжується тісна співпраця з кримськими колабораціоністами від науки, в тому числі з надання їм можливості отримувати наукові ступені в українських університетах.

Систематично порушаться порядок перетину кордону України в Криму: авіаперельоти російських компаній, судозаходи. В продовж більш ніж двох років наша організація - Майдан закордонних справ - враховує ці порушення, публікує підсумки цього обліку, а національна судова практика ніяк не може оцінити провину порушників і робити це, судячи з усього, не збирається.

Знову надія тільки на міжнародні суди, на те, що наші західні партнери замість нас вирішать наші проблеми. Хоча і в міжнародних судах особливого прогресу уряд України не досяг.

Начебто правильне і логічне рішення - повернути старі назви кримським населеним пунктам, відповідний комітет Верховної ради відпрацював питання, прийняв правильне рішення і тут же підсумкова дія переноситься на «після деокупації». Почув якось аргумент на користь такої позиції - ми перейменуємо, а росіяни не захочуть, плутанина виникне. Загалом, не на часі.

Створена владою України помилкова реальність щодо окупованого Криму вже привела до появи у громадян України в Криму «апатії і розчарування» через необхідність постійно доводити своєї держави, що в окупованому Криму є громадяни України. А соціологічні опитування показують, що приблизно половина громадян України вважають Крим українською територією і приблизно половина не вірять в його повернення.

Успішна реінтеграція, в тому числі, залежить і від моделі адміністративно-територіального і політичного устрою, за якою Крим буде повертатися в єдиний український простір. Ми переконані, що ця модель повинна формуватися на підставі: Постанови Верховної ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу в складі української держави від 20 березня 2014 роки; публічних заяв зроблених з цього питання Президентом України; міжнародних зобов'язань України, які вона взяла на себе в рамках Декларації ООН про права корінних народів. Сьогодні вже пора думати і міркувати над механізмами досягнення мети, а завдання треба формулювати чітко, без роздумів над доцільністю.

З цієї причини, ми пропонуємо змінити формулювання в проекті рішення на «змінити статус Автономної республіки Крим на Кримськотатарську автономну республіку України». Крім того, вважаємо за необхідне, внести на розгляд Парламенту Закон України «Про корінні народи України», який повинен стати природним продовженням норм Конституції з цього питання і остаточно вирішити всі проблеми, що накопичилися з питань інтеграції кримських татар, караїмів і кримчаків як невід'ємної складової української політичної нації.

Вважаємо за необхідне, на законодавчому рівні визнати, що фактом закінчення війни з РФ, є факт деокупації Криму та відшкодування в повному обсязі у вигляді репарацій збитку, нанесеного в ході війни Україні та її громадянам.

Рекомендувати ввести в щорічне послання Президента України розділ щодо тимчасово окупованих територій, щоб виборці могли відслідковувати зміни, що відбуваються. А також, ввести в практику щорічний парламентський звіт про ситуацію на тимчасово окупованих територіях.

Дякую за увагу.

 

Експерти
Андрій Клименко

Андрій Клименко

Голова спостережної ради Фонду, експерт з питань Криму, головний редактор сайту http://www.blackseanews.net/ Публікації
Богдан Яременко

Богдан Яременко

Засновник Фонду, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олег Бєлоколос

Олег Бєлоколос

Голова правління, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олександр Хара

Олександр Хара

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Публікації
Олексій Куроп’ятник

Олексій Куроп’ятник

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Ольга Корбут

Ольга Корбут

Фахівець-аналітик з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Тетяна Гучакова

Тетяна Гучакова

Експерт з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Юрій Смєлянський

Юрій Смєлянський

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, голова правління БО «Інститут чорноморських стратегічних досліджень» Публікації