Що чекає кримчан в 2016 році: прогноз економіста

6BF460BD-666F-4A95-80A6-F21D67F496ED_mw1024_s_n

Експерт фонду «Майдан закордонних справ», економіст Юрій Смелянський у передноворічному інтерв'ю для Крим.Реаліі розповів, як в 2016 році зміниться економічна і соціальна ситуація на півострові. Він спрогнозував, що буде з цінами на соціально значущі товари, а також на які пенсії і зарплати розраховувати кримчанам.

- Нещодавно Кабмін України прийняв постанову про припинення поставок товарів до Криму, яка набуде чинності 16 січня. Тобто в 2016 році товарна блокада буде діяти вже не на цивільному, а на державному рівні. Чи впорається Росія в умовах санкцій з продовольчим забезпеченням півострова?

- З приводу припинення поставок товарів в Крим давайте почекаємо і подивимося, як це буде в реальності. Підстави для цього є, і їх кілька. По-перше, Кабінет міністрів, прийнявши постанову, що не повністю заборонив постачання, а вивів за дужки енергозабезпечення і продовольчі товари особливого значення. Тобто цю постанову і закон про ВЕЗ, який теж не скасований, дають підстави для поставок до Криму. Так, вони трошки завуальовані, але, тим не менш, підстави є. Закон про ВЕЗ «Крим» взагалі дозволяє поставляти все, що завгодно. А постанова Кабміну хоч і входить в деякий клінч із законом про вільну економічну зону, але все ж таки залишає зазор на можливість поставок окремих видів продовольчих товарів.

Питання в іншому. Чи можуть поширюватися з 1 січня 2016 роки обмеження, які за ембарго на постачання товарів з України ввів російський уряд? І тут виникає ще одне питання. Якщо сьогодні Російська Федерація вважає, що анексуваний нею Крим є частиною її території, то начебто повиненна поширюватися заборона однакова для всіх. Але в уряд Російської Федерації подано законопроект, і він зараз проходить узгодження, за яким питання змісту Криму мінімізуються, з точки зору навантаження на федеральний бюджет Російської Федерації. Тобто якщо цей законопроект буде узгоджений, а потім внесений до російського парламенту і прийнятий, то Росія розписується у своїй фактичній нездатності утримувати вкрадену в України територію.

Тоді виникає питання, а як вона буде забезпечуватися? Ось саме в зв'язку з цими двома аспектами варто почекати і подивитися, як буде насправді, з точки зору поставок товарів на окуповану територію Криму з України.

- А що буде в 2016 році з цінами на основні соціально значимі товари?

- Ціни на товари будуть рости постійно. І поставка товарів з України в Крим буде в деякій мірі вторинна. Першопричини будуть зовсім інші.

Першопричина перша. Росія сама по собі імпортозалежна країна, тому без поставок з-за кордону Росія існувати не може. На сьогоднішній день у них вже й так проблеми: зростають ціни, з точки зору асортименту худне корзинка споживчих товарів. Тому в цьому питанні ціни будуть продовжувати рости.

Є й інший момент. Співвідношення долар - рубль - барель нафти - долар. Уряд США прийняв рішення про те, що вони починають політику зміцнення національної валюти. Тобто ціна долара почала зростати. Відповідно, буде продовжувати падати ціна нафти, і буде падати ціна рубля. Вона залежна від цих двох показників: ціни на нафту, ціни на газ і рівень долара. Раз падатиме національна валюта, відповідно, будуть рости ціни на все, включаючи послуги ЖКГ, проїзд і так далі. Будь-яке благо, яке споживатимуть росіяни і кримчани, дорожчатиме.

Третій момент. Без промислової подачі води Крим не може забезпечувати себе навіть в тих можливостях, які були до окупації. Відповідно рівень достатності виробленого обсягу сільгосппродукції безпосередньо в Криму залежатиме від тих погодних умов, які складуться взимку в 2016 році. Якщо вологість буде достатня - це один рівень врожаю, якщо вологість буде недостатня - це інший рівень врожаю. Якщо буде недолік - знову ж буде зростати ціна. На сьогоднішній день можна говорити, що Крим приречений на постійне зростання вартості життя у всіх її аспектах.

- Юрію, а які ваші прогнози з приводу доходів кримчан в 2016 році? Що буде з пенсіями, соцвиплатами, зарплатами для працівників бюджетного і комерційного сектора?

- Все буде залежати від обсягу наповнень федерального бюджету. Якщо федеральний бюджет буде тягнути забезпечення соціальних виплат, то десь вони на якомусь рівні в Криму будуть підтримуватися. Але буде йти дуже велике соціальне розшарування навіть серед пенсіонерів, навіть серед працівників найманої праці.

Військові, працівники спецслужб, пенсіонери, які до них відносяться, чиновники вищого рангу - всіх їх будуть продовжувати стимулювати. Їх рівень якості життя буде разюче відрізнятися від якості життя усього іншого населення Криму. А от все інше кримське населення: дрібні чиновники, лікарі, всі, хто живуть від бюджету, вже будуть відчувати, що їх якість життя знижується, з точки зору їх споживчих можливостей. Вони вже сьогодні це відчувають, і цей процес буде продовжуватися в 2016 році. Відповідно, все це буде відбиватися і на найманих працівниках, які працюють в комерційних організаціях. Припустимо, підприємства військово-промислового комплексу, на яких Росія продовжуватиме розміщувати замовлення в Криму, будуть отримувати зарплату, можливо навіть пристойну. А всі інші будуть жити досить проблемно.

Крім того, банківський сектор втратить навіть ті можливості, які він має навіть на сьогоднішній день. Тому що США розширили пакет санкцій відносно Російської Федерації і в тому числі окупованій території Криму.

- А як саме ці санкції будуть позначатися на положенні кримчан?

- Для банків, які потрапили під санкції, закриються всі ринки, крім російського. Можливість взяти кредит - тільки в російських банках, придбати комплектуючі - це теж тільки російські банки. Винзаводам «Массандра» або «Новий світ» невідомо, де тепер купити пробку, бо раніше вони її купували в Португалії, а це валюта.

Тепер ми підходимо до іншої частини цих санкцій. Вони накладені на ті банки, які на сьогоднішній день мають сміливість працювати на території Криму. Вони тепер відрізані від міжнародних фінансових ринків, вони відрізані від можливості здійснювати операції з валютою, вони відрізані від використання тих міжнародних інструментів, які прийняті в усьому світі.

Крім того, додаткові санкції були введені проти Сбербанка. Вже не тільки як самого комерційного банку, а всієї цієї фінансової групи «Сбербанк России». Купу підприємств, які навколо Сбербанка були створені, включаючи їх закордонні філії, накрили санкціями повністю. З міжнародної фінансової системи цей банк викинули.

Крім того, викинули другий системоутворюючий банк Російської Федерації - «Внешторгбанк Росії» з усіма філіями, страховими компаніями, пенсійними фондами тощо. Це два системоутворюючі банку, з якими так чи інакше співпрацюють всі інші банки Російської Федерації. Відповідно, це ще більше знизить якість життя в Криму.

Експерти
Андрій Клименко

Андрій Клименко

Голова спостережної ради Фонду, експерт з питань Криму, головний редактор сайту http://www.blackseanews.net/ Публікації
Богдан Яременко

Богдан Яременко

Засновник Фонду, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олег Бєлоколос

Олег Бєлоколос

Голова правління, експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Олександр Хара

Олександр Хара

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Публікації
Олексій Куроп’ятник

Олексій Куроп’ятник

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Публікації
Ольга Корбут

Ольга Корбут

Фахівець-аналітик з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Тетяна Гучакова

Тетяна Гучакова

Експерт з питань тимчасово окупованих територій Публікації
Юрій Смєлянський

Юрій Смєлянський

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій, голова правління БО «Інститут чорноморських стратегічних досліджень» Публікації